Τελικά, πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για το δέρμα μας;

 
Τελικά, πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για το δέρμα μας;

 Όλοι γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι το νερό για την υγεία του οργανισμού μας, γνωρίζουμε όμως ότι είναι εξίσου ζωτικής σημασίας και για το δέρμα μας;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος, είναι το όργανο το οποίο μας προστατεύει από όλες τις περιβαλλοντικές επιθέσεις καθώς επίσης και ο συνδετικός κρίκος του οργανισμού μας με τους εξωτερικο περιβάλλον.

Το δέρμα μας έχει το δικό του ενυδατικό σύστημα το οποίο αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία, ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες καθώς και από μόρια τα οποία έλκουν και δεσμεύουν την υγρασία. Το σύστημα αυτό λειτουργεί συγχρονισμένα και επαρκώς αποτελεσματικά μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Με την πάροδο του χρόνου, την κακή διατροφή, τις περιβαλλοντικές επιδράσεις και την επιλογή ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, η αποτελεσματικότητα και η σωστή λειτουργία του συστήματος αυτού ολοένα και μειώνεται.

 

    ! Γνωρίζατε ότι το μισό από το απόθεμα ολοκλήρου του σώματος σε υαλουρονικο βρίσκεται στο χόριο;

 

Πάμε όμως πρώτα να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα.

Τα δερματικά κύτταρα διαιρούνται στην βάση της επιδερμίδας και καθώς ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματά της αρχίζουν να αποπίπτουν(διεργασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου). Κατά την διαδικασία αυτή, πραγματοποιείται η απελευθέρωση του περιεχομένου τους, δηλαδή νερό και δομικά λιπίδια. Έτσι παρόλο που πλέον τα νεκρά δερματικά κύτταρα δεν προσφέρουν φυσικές λειτουργίες έχουν γύρω τους δομικά λιπίδια, λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και κεραμίδια ώστε να συγκρατούν τα μόρια του νερού και να διατηρούν ενυδατωμένα τα γειτονικά κύτταρα έως ότου αυτά αποβληθούν από την επιδερμίδα. Παράλληλα, για να ενισχυθεί η ενυδατωμένη κατάσταση του δέρματος, δρα και ένας λιπιδικος μανδύας, το σμήγμα, το οποίο συγκρατεί μόρια νερού από τους σμηγματογόνους αδένες αποτρέποντας την διαδερμική απώλεια ύδατος από την κεράτινη στιβάδα.

Την παραπάνω διαδικασία προσπαθούν να μιμηθούν πολλά από τα κοσμετολογικά προϊόντα, πολλές φορές χρησιμοποιώντας τα ίδια ενυδατικά μόρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα μας αλλά και αντιγράφοντας τον προστατευτικό τρόπο λειτουργίας της επιδερμίδας, αποτρέποντας έτσι την διαδερμική απώλεια ύδατος.

 

Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αποτελεσματικότητα της παραπάνω διαδικασίας φθίνει κατά την διάρκεια της ζωής μας. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο είναι πολλοί και δρούν συνήθως αθροιστικά. Ελεύθερες ρίζες, ορμονικές αλλαγές, μη ισορροπημένη διατροφή, λάθος χειρισμός του δέρματος αλλά και η φυσιολογική γήρανση της επιδερμίδας είναι μερικοί από αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να φαίνεται θαμπό και γηρασμένο καθώς η παραγωγή του σμήγματος μειώνεται, το υαλουρονικο οξύ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της επιδερμίδας για ενυδάτωση και ο κυτταρικος κύκλος αλλάζει. Έτσι, η ανάγκη της επιδερμίδας για αποτελεσματικότερη ενυδάτωση γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Φυσικά όλοι θέλουμε ένα υγιές, νεανικό, ενυδατωμένο και χωρίς φλεγμονές δέρμα,τι κάνουμε όμως για να το αποκτήσουμε; Ενώ όλοι θα επιθυμούσαμε μια θεραπεία με μακροχρόνια αποτελέσματα, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μόνιμα την εμφάνιση, την υφή και την υγεία του δέρματος. Δυστυχώς, κανένα μηχάνημα λέιζερ, κανένα λίφτινγκ και καμία παρεμβατική πράξη δεν μπορεί να μεταβάλλει για μεγάλα χρονικά διαστήματα την όψη του δέρματος.

Επομένως, η υιοθέτηση κατάλληλων συνηθειών και η συνεπής χρήση των κατάλληλων για το δέρμα μας προϊόντων μπορούν να συμβάλλουν στην πραγματική μεταβολή της εμφάνισης του δέρματος.

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα ενυδατικών προϊόντων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ενυδατικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα δερμοκαλλυντικά προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζουν παρόμοια δράση με τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, έλκουν δηλαδή και συγκρατούν μόρια νερού και συγκρατούν την διαδερμική απώλεια ύδατος.

 

    !Είναι εξίσου σημαντική η ενυδάτωση στα λιπαρά δέρματα οσο και στα ξηρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λιπαρή επιδερμίδα υοθετούν μια ρουτίνα ομορφιάς με έντονα στυπτικά καθαριστικά, κρέμες και ορούς κατα της λιπαρότητας, ισχυρά οξές κ.α., και έτσι φτάνουν να αφαιρούν ακομα και τα φυσιολογικά επίπεδα λιπαρότητας που χρειάζεται μια υγιής επιδερμίδα. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες που έχουν ήδη την τάση να παράγουν περίσσεια λιπαρότητα να παράξουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα για να καλύψουν τα φυσιολογικά επίπεδα λιπαρότητας.

      

Για να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη ενυδατική περιποίηση του δέρματός μας, θα πρέπει να εισάγουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα ένα ήπιο και ενυδατικό καθαριστικόΣτην συνέχεια, εφαρμόζουμε έναν ενυδατικό ορό πολλαπλού μοριακού βάρους για εν τω βάθει ενυδάτωση σε όλα τα στρώματα της επιδερμίδας και τέλος ακολουθεί μια ενυδατική κρέμα που θα κλειδώσει το αποτέλεσμα αυτό.

    !Τα λάθος καθαριστικά είναι από τις συνηθέστερες αιτίες ενός αφυδατωμένου δέρματος.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν είναι από μόνα τους αρκετά για την αποκατάσταση της ενυδάτωσης, καθώς αυτή είναι ζήτημα εξωτερικής αλλά και εσωτερικής φροντίδας. Είναι δεδομένο ότι το νερό έχει πρωταρχικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος. Θα πρέπει όμως να καταναλώνουμε τόσο όσο εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, βάσει σωματότυπου και βάσει των δραστηριοτήτων μας. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση νερού δεν αποτελεί λύση, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερυδάτωση, μια ανεπιθύμητη κατάσταση για την οποία θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Αναμενόμενα, και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό φρούτα, λαχανικά και ψάρια πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του διατροφικού μας πλάνου. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας συμπληρώματα διάφορων ενυδατικων παραγόντων και Ω3 λιπαρών οξέων.

Συνοπτικά, η αποτελεσματική ενυδάτωση αποτελεί την αφετηρία για ένα υγιές και νεανικό στην όψη δέρμα. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύνολο συμπεριφορών όπως η επαρκής κατανάλωση νερού, η συνεπής χρήση προϊόντων και η λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής.