Πεπτίδια: Tι είναι και πώς βοηθούν το δέρμα μας;

 
Πεπτίδια: Tι είναι και πώς βοηθούν το δέρμα μας;

Τα πεπτίδια είναι ένας όρος που ακούμε συχνά στην κοσμητολογία και παρατηρούμε ότι εμφανίζονται στην αγορά ολοένα και περισσότερα προϊόντα με αυτά τα συστατικά. Τι είναι όμως τα πεπτίδια, πως ωφελούν το δέρμα και σε ποιους απευθύνεται ένα προϊόν που περιέχει πεπτίδια;

Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων τα οποία δρουν φυσιολογικά ως δομικά στοιχεία διάφορων πρωτεϊνών του οργανισμού, όπως ακριβώς πολλές χάντρες αποτελούν ένα κομπολόι. Μεταξύ των πρωτεϊνών αυτών είναι το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη. Επομένως, είναι απαραίτητα για την υγιή δομή και λειτουργία του δέρματος.

Η λογική χρήσης των μορίων αυτών στα προϊόντα κοσμητολογίας είναι η παροχή στον οργανισμό των δομικών συστατικών που είναι απαραίτητα ώστε να συνθέσουν σημαντικές πρωτεΐνες και να παρέχουν πολλαπλά οφέλη, κάποια από τα οποία βλέπουμε παρακάτω.

Μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων: Με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα του δέρματος να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης φθίνει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λεπτές γραμμές, ρυτίδες και να μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος. Η χρήση προϊόντων που περιέχουν πεπτίδια μπορούν να να προσφέρουν στο δέρμα τα απαραίτητα συστατικά για την σύνθεση κολλαγόνου και να το καταστήσουν πιο ελαστικό, λείο και υγιές

Ανακούφιση από την ακμή: Υπάρχουν πεπτίδια τα οποία εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση, καταπολεμούν δηλαδή μικροοργανισμούς όπως ορισμένα βακτήρια. Σε χρόνιες παθήσεις, όπως η ακμή, υπάρχουν βακτήρια που αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς στους πόρους, με αποτέλεσμα να τους φράσουν και να οδηγούν σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα πεπτίδια αντιμετωπίζουν τα παραπάνω βακτήρια, ανακουφίζοντας έτσι από τα συμπτώματα της ακμής.

Επούλωση του δέρματος: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν πεπτίδια που επάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο δομικό συστατικό του δέρματος. Επομένως, προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην επούλωση μικροτραυματισμών. 

Πως χρησιμοποιούνται όμως τα προϊόντα που περιέχουν πεπτίδια; Σε γενικές γραμμές και με δεδομένο ότι είναι μικρά μόρια με χαμηλό μοριακό βάρος, τα εντοπίζουν σε μορφή ορού. Επομένως, μπορούμε να τα εντάξουμε στην ρουτίνα μας όπως κάθε άλλο προϊόν ορού. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια μαζί με άλλα δραστικά συστατικά, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στα οποία στοχεύει η κάθε ρουτίνα ομορφιάς.

Πέρα από το γεγονός ότι συνήθως δεν εμφανίζουν αντενδείξεις σχετικά με την ταυτόχρονη χρήση τους με άλλα δραστικά συστατικά, μπορούν και να χρησιμοποιηθούν από όλους τους τύπους δέρματος. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να εντοπίσετε το ποιό από τα υπάρχοντα προϊόντα πεπτιδίων απευθύνεται καλύτερα στις ανάγκες του δέρματός σας και να τα εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα!