Ροδόχρους Νόσος

 
Ροδόχρους Νόσος

Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος η οποία επηρεάζει περίπου το 5-10% του γενικού πληθυσμού και αφορά συχνότερα τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Συνήθως, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία των 20 και γίνονται εντονότερα μετά την ηλικία των 30 ετών.

Ενώ η ροδόχορους νόσος χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, κυρίως στο μέσο του προσώπου (μύτη και μάγουλα) ή ακόμη και στις υπόλοιπες περιοχές του, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ορατά αιμοφόρα αγγεία και φλύκταινες (σπυριά). Τέλος, εκτός από τα εμφανή σημάδια της ροδόχρου νόσου, η ευαισθησία του δέρματος είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στα άτομα τα οποία επηρεάζονται από αυτή.

Παρά το γεγονός ότι η ροδόχορυς νόσος αφορά έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες οι οποίες να αποσαφηνίζουν με ακρίβεια τα αίτια εμφάνισης της νόσου. Πολλοί παράγοντες έχουν προταθεί πως συμβάλλουν, με τον βασικότερο από αυτούς να είναι το γενετικό υπόβαθρο. Ωστόσο, εξίσου σημαντικοί φαίνεται να είναι και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, η κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων φαγητών, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η έντονη σωματική άσκηση. Επιπλέον, οι ορμονικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το έντονο στρες, η εμμηνόπαυση ή η εγκυμοσύνη, φέρονται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση των συμπτωμάτων.

Όσον αφορά την θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου, δεν υπάρχει ένας κοινώς αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης. Σε πιο κρίσιμα περιστατικά, φαρμακευτικά σκευάσματα με ουσίες όπως το αζελαϊκό οξύ ή αντιβιοτικά (κυρίως τετρακυκλίνες), έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την βελτίωση της εικόνας των ασθενών.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις πιο απλές λύσεις μπορούν να φανούν εξαιρετικά αποτελεσματικές ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου. Αρχικά, ένα κατάλληλο για τις ανάγκες του δέρματος καθαριστικό είναι το σημαντικότερο βήμα. Συνήθως, τα πιο ήπια και φιλικά προς το δέρμα καθαριστικά είναι ιδανικότερες επιλογές.

Το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιεί κάποιος στο σπίτι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε προϊόντα (κρέμες, ορούς ή οτιδήποτε εφαρμόζετε στο δέρμα σας) τα οποία να είναι τα κατάλληλα για τις ανάγκες του. Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεται η χρήση αντηλιακού καθώς είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία της επιδερμίδας.

Εάν λοιπόν που παρατηρείτε στο δέρμα σας τα παραπάνω συμπτώματα ή κάποια από αυτά μπορεί να αντιμετωπίζετε ροδόχρου νόσο. Στην περίπτωση αυτή, αρχικά παραμείνετε ψύχραιμοι! Στην συνέχεια απευθυνθείτε σε έναν εδικό ώστε να σας κατευθύνει αναλόγως, καθώς υπάρχουν τόσο η γνώση όσο και τα κατάλληλα προϊόντα ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα συμπτώματα.