Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το Dry Brushing

 
Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για το Dry Brushing

Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και πιο συχνά για το Dry Brushing. Πάμε λοιπόν να δούμε τι είναι, σε ποιους απευθύνεται και ποια είναι τα οφέλη του για το δέρμα μας.

Το Dry Brushing είναι μια αναζωογονητική διαδικασία περιποίησης του δέρματος που η ρίζα του εντοπίζεται χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν. Πρωτοπόροι θεωρούνται οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη τεχνική με φυσικά ένζυμα από ξινισμένο γάλα ή κρασί ώστε να αποκτήσουν απαλό δέρμα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εφάρμοζαν επίσης κάτι αντίστοιχο, χρησιμοποιώντας ένα μπρούντζινο εργαλείο, την στλεγγίδα, μαζί με ελαιόλαδο ώστε να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του σώματος, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να αποκτήσουν μεταξένιο και απαλό δέρμα.

Το Dry Brushing ήρθε δυναμικά ξανά στο προσκήνιο την δεκαετία του ‘90 και από τότε θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ένα διαχρονικό beauty trend, καθώς το έχουν υιοθετήσει πολλοί celebrities.

Βασική του ιδιότητα είναι ότι προσφέρει μαλακό δέρμα, καθώς απολεπίζει και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της ανώτερης στοιβάδας του, ενισχύοντας έτσι την κυτταρική ανανέωση. Έτσι, συμβάλλει στην υγιή όψη του δέρματος, καθώς σμιλεύει και τονώνει τους μυς και καταπολεμά την κυτταρίτιδα, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται πιο αναζωογονημένο και λαμπερό.

Επιπλέον, το σχολαστικό βούρτσισμα απολεπίζει αποτελεσματικά το δέρμα και αποφράσσει τους πόρους, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή ξεσπασμάτων ακμής ή θυλακίτιδας (φαινόμενο που συναντάμε συχνά μετά την αποτρίχωση) και του φαινομένου της υπερκεράτωσης.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που αποκομίζουμε από το Dry Brushing είναι η διέγερση του λεμφικού συστήματος. Συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος εντοπίζεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, επομένως η τακτική εφαρμογή του Dry Brushing διεγείρει την ροή των λεμφαδένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη απομάκρυνση μικροοργανισμών, των παραγώγων τους καθώς και διάφορων άλλων ουσιών που δεν είναι απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας το δέρμα να είναι πιο υγιές και λαμπερό.

Υπάρχει όμως κάποια συγκεκριμένη τεχνική εφαρμογής του, ώστε να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται από τις παραπάνω ιδιότητες; Με δεδομένο ότι η λέμφος ακολουθεί μονόδρομη πορεία, από την περιφέρεια προς την καρδιά, η ιδανική φορά των κινήσεων θα πρέπει να είναι πάντα προς την καρδιά χωρίς ωστόσο να πιέζετε με μεγάλη ένταση. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήστε από τα πέλματα των ποδιών σας με φορά προς τα πάνω, ενώ όταν φτάσετε στους ώμους η φορά των κινήσεων θα πρέπει να αλλάξει προς τα κάτω.

Πολύ σημαντική ωστόσο είναι και η περιποίηση του δέρματος εφόσον ολοκληρωθεί το Dry Brushing. Πιο συγκεκριμένα, ένα ντουζ θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, αφήνοντας το δέρμα λείο και καθαρό. Απαραίτητη είναι και η σωστή ενυδάτωση τόσο εσωτερικά, με επαρκή κατανάλωση νερού, όσο και εξωτερικά με την χρήση μιας κατάλληλης για το δέρμα ενυδατικής σώματος.

Αξίζει πάντα να θυμόμαστε ότι όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από το Dry Brushing, ακόμη και τα ξηρά ή ευαίσθητα, δίνοντας πάντα έμφαση στην σωστή εφαρμογή του (πιο απαλές κινήσεις και σωστή ενυδάτωση)!